Προγράμματα Voucher

Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Β’ Κύκλος

Η Δ.ΥΠ.Α θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας αναβάθμισης των δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού, κυρίως σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με στόχο τόσο την αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και τη διατήρηση των μελλοντικών θέσεων εργασίας.

Αντικείμενο του παρόντος έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης – οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης – και θα απευθύνονται σε ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στο Μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας άνω των 18 ετών.

    1. Ειδικότερα οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου περιλαμβάνουν:
      • Προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης των ανέργων – ωφελουμένων διάρκειας 50 – 200 ωρών που οδηγούν σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως θα περιγράφονται στην εκάστοτε πρόσκληση.
      • Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης.

    1. Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης σε 30.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Οι πάροχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, όπως ορίζουν οι δημόσιες προσκλήσεις, ενώ τα προγράμματα κατάρτισης κάθε μητρώου έχουν προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ.
      Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές και οι πάροχοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα κληθούν να καταθέσουν προτεινόμενα προγράμματα κατάρτισης.
      Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» ενσωματώνουν τις εξής καινοτομίες:
      • Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτή την 1η φάση το 50% του προϋπολογισμού.
      • Προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης: Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
      • Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: Το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την επιτυχή πιστοποίηση. Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
      • Δίνεται έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν – μέσω τρίτων φορέων – αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων.
      • Ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των ΚΔΒΜ στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.
      • Έλεγχος του εκπαιδευτικού υλικού από ανεξάρτητο φορέα: Διασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού με βάση σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα.
      • Επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν τον πάροχο που επιθυμούν.
      • Τέλος, μία ακόμη καινοτομία είναι ότι το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν «ανοιχτά», μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
    1. Τα νέα προγράμματα σηματοδοτούν την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κλπ.).Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται ταυτόχρονα:
      • Ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης (συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας) με διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου τους.
      • Ελεύθερη επιλογή από τον άνεργο του προγράμματος κατάρτισης, του χρόνου που θα το επιλέξει, του παρόχου κατάρτισης και του παρόχου πιστοποίησης.
      • Ποιοτική αναβάθμιση των παρόχων κατάρτισης με την αύξηση των προαπαιτουμένων για τα ιδιωτικά ΚΔΒΜ και τη συμμετοχή και των ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ.

Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων κατάρτισης μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ.

«Υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης μέσω Μητρώου αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.»
Το υποέργο αφορά την επανακατάρτιση ή/και αναβάθμιση των ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων έως 40.000 ανέργων, με την παροχή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών, και την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν. Το υποέργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α. Η Δ.ΥΠ.Α θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση, προς συγκεκριμένες ομάδες ωφελουμένων. Για τις ανάγκες του παρόντος υποέργου θα δημιουργηθεί Ειδικό Μητρώο Παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης. Στο Μητρώο παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης θα κληθούν να συμμετέχουν, μέσω δημόσιας πρόσκλησης τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ., με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας.
Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης των ιδιωτικών Κ.Δ.Β.Μ. από τους ωφελούμενους

Υποβολή αίτησης συμμετοχής Κ.Δ.Β.Μ.

Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ

Οριστικό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάρτιση 30.000 Ωφελουμένων – Ανέργων

Ολοκλήρωση διαδικασίας υποβολής αιτήσεων (α΄φάσης)

Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με τις δεξιότητες που απαιτούνται από τις σύγχρονες τάσεις στους χώρους εργασίας και η βελτίωση τόσο της παραγωγικότητας των ωφελουμένων εργαζόμενων μισθωτών, όσο και η διατήρηση των θέσεων εργασίας τους στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά την επανακατάρτιση ή/και αναβάθμιση των ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων έως 150.000 εργαζομένων/μισθωτών στον Ιδιωτικό Τομέα, με την παροχή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών και την πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω της παρούσας δημόσιας πρόσκλησης της ΔΥΠΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε εργαζόμενους/μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού (upskilling) και την επανειδίκευσή του (reskilling) σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Περιγραφή του έργου

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 6073/125, (ΦΕΚ 5961/B/22.11.2022) Απόφαση ΔΣ της Δ.ΥΠ.Α. και με την υπ’ αρ. 6511/130, (ΦΕΚ 6457/Β/17.12.2022) τροποποίηση αυτής, προβλέπεται να καταρτισθούν έως 150.000 ωφελούμενοι.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0″ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης-NextGenerationEU”.

Ο κάθε ωφελούμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που επιθυμεί, από το σύνολο των προσφερόμενων προγραμμάτων των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι.και αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. ανάλογα με το εκπαιδευτικό του προφίλ.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες. Η καταληκτική ώρα της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 22:00. Δεν επιτρέπεται δια ζώσης εκπαίδευση και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.

Η γλώσσα στην οποία υλοποιούνται κατά κανόνα τα προγράμματα είναι η ελληνική. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό υλικό (σημειώσεις, παρουσιάσεις κ.λπ.) αναπτύσσεται στην ελληνική γλώσσα. Εκπαιδευτικό υλικό στην αγγλική γλώσσα είναι δυνατό να διατίθεται, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και αναγκαίο. Δύναται να υλοποιούνται προγράμματα αμιγώς στην αγγλική γλώσσα.

Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο παρόν έργο και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Να είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
2. Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
3. Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος ή ανώτερος τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης. Μετά την υποβολή της αίτησης η οποία θα συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής, σύμφωνα με την πρόσκληση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι ωφελούμενοι επιλέγουν το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης, στην οποία δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες, για τις επιπλέον προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που επιλέγουν (όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κλπ, για το περιεχόμενο του προγράμματος, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτηθούν, τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και τον πάροχο κατάρτισης.

Κάθε ενδιαφερόμενος εργαζόμενος, έχει δικαίωμα να υποβάλει μια αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις κατά την υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται ότι, όπως ορίζεται στο άρθρο 34 παρ.2 του Ν.4921/2022 (ΦΕΚ:75/Α/18.4.2022), δεν μπορεί να επιδοτηθεί ως ωφελούμενος σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, όποιος έχει καταρτισθεί στο ίδιο αντικείμενο τα τελευταία δύο (2) έτη, πριν από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.

Οι εργαζόμενοι που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων της παρούσης, θα πρέπει να είναι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη φάση υποβολής της αίτησης και κατά τη φάση έναρξης του τμήματος. Σημειώνεται ότι, η εργασία θα ελέγχεται αυτόματα, με τη διασταύρωση των στοιχείων που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Π.Σ. Εργάνη).

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν(όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας,όπου απαιτείται κλπ) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερομένων θέσεων.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής Ωφελούμενων Εργαζομένων

Η υποβολή των Αιτήσεων Συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων και να συμμετέχει στο παρόν έργο θα πρέπει:
1. Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω gov.gr ακολουθώντας τη διαδρομή Αρχική > Εκπαίδευση > Κατάρτιση και εκπαιδευτικό περιεχόμενο >Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων – Εργαζόμενων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής».  Εφιστάται η προσοχή των εργαζομένων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι, η «Αίτηση Συμμετοχής» επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής στην ειδική ιστοσελίδα του έργου. Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι στην αίτηση έχουν αναγραφεί λάθος στοιχεία, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, αφού ακυρώσουν την προηγούμενη, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κάλυψης των θέσεων ή δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο Μητρώο Ωφελουμένων.
2. Να επισυνάψει τα κάτωθι δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» του, επί ποινή αποκλεισμού, και τα οποία ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει,μετά την επιλογή του προγράμματος, στον πάροχο της επιλογής του.
· Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση).
· Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών,καθώς και επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Σημειώνεται ότι για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι το 1980 γίνεται αποδεκτό το απολυτήριο δημοτικού σχολείου.
· Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ3), στην οποία θα δηλώνει ότι:
α. Δεν παρακολουθώ ή/ και δεν έχω παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης- NextGenerationEU, της δράσης 16913 Νέα στρατηγική για τη δια βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων.
β. Δεν έχω παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
· Πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο ωφελούμενος.
· Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο. Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής ελέγχεται αυτόματα η εγγραφή του στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και το κριτήριο της ηλικίας και σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα κριτήρια δεν επιτρέπεται η υποβολή της αίτησης.
3. Να “διαφυλάξει” την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, επιταγή κατάρτισης ,κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει, από την 22/12/2022.

Επισημαίνεται ότι:
Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Μητρώο Ωφελουμένων της παρούσας συνιστά εξουσιοδότηση προς τη Δ.ΥΠ.Α., την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και τους Φορείς Κατάρτισης και Πιστοποίησης που συμμετέχουν στο έργο,για την περαιτέρω επεξεργασία,των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος έργου.

Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Η Δ.ΥΠ.Α θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας αναβάθμισης των δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού, κυρίως σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με στόχο τόσο την αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και τη διατήρηση των μελλοντικών θέσεων εργασίας.

Αντικείμενο του παρόντος έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης – οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης – και θα απευθύνονται σε ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στο Μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας άνω των 18 ετών.

    1. Ειδικότερα οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου περιλαμβάνουν:
      • Προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης των ανέργων – ωφελουμένων διάρκειας 50 – 200 ωρών που οδηγούν σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως θα περιγράφονται στην εκάστοτε πρόσκληση.
      • Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης.

    1. Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Οι πάροχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, όπως ορίζουν οι δημόσιες προσκλήσεις, ενώ τα προγράμματα κατάρτισης κάθε μητρώου έχουν προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ.
      Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές και οι πάροχοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα κληθούν να καταθέσουν προτεινόμενα προγράμματα κατάρτισης.
      Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» ενσωματώνουν τις εξής καινοτομίες:
      • Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτή την 1η φάση το 50% του προϋπολογισμού.
      • Προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης: Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
      • Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: Το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την επιτυχή πιστοποίηση. Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
      • Δίνεται έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν – μέσω τρίτων φορέων – αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων.
      • Ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των ΚΔΒΜ στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.
      • Έλεγχος του εκπαιδευτικού υλικού από ανεξάρτητο φορέα: Διασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού με βάση σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα.
      • Επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν τον πάροχο που επιθυμούν.
      • Τέλος, μία ακόμη καινοτομία είναι ότι το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν «ανοιχτά», μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
    1. Τα νέα προγράμματα σηματοδοτούν την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κλπ.).Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται ταυτόχρονα:
      • Ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης (συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας) με διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου τους.
      • Ελεύθερη επιλογή από τον άνεργο του προγράμματος κατάρτισης, του χρόνου που θα το επιλέξει, του παρόχου κατάρτισης και του παρόχου πιστοποίησης.
      • Ποιοτική αναβάθμιση των παρόχων κατάρτισης με την αύξηση των προαπαιτουμένων για τα ιδιωτικά ΚΔΒΜ και τη συμμετοχή και των ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ.

Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων κατάρτισης μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ.

«Υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης μέσω Μητρώου αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.»
Το υποέργο αφορά την επανακατάρτιση ή/και αναβάθμιση των ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων έως 40.000 ανέργων, με την παροχή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών, και την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν. Το υποέργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α. Η Δ.ΥΠ.Α θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση, προς συγκεκριμένες ομάδες ωφελουμένων. Για τις ανάγκες του παρόντος υποέργου θα δημιουργηθεί Ειδικό Μητρώο Παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης. Στο Μητρώο παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης θα κληθούν να συμμετέχουν, μέσω δημόσιας πρόσκλησης τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ., με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας.
Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης των ιδιωτικών Κ.Δ.Β.Μ. από τους ωφελούμενους

Υποβολή αίτησης συμμετοχής Κ.Δ.Β.Μ.

Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ

Οριστικό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ

Δημόσια Πρόσκληση για τη συγκρότηση Μητρώου Παρόχων Πιστοποίησης Προσώπων

Υποβολή αίτησης παρόχου πιστοποίησης για συμμετοχή στις νέες δράσεις αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων

Ανακοίνωση για Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Πιστοποίησης Προσώπων (Α’ φάσης αξιολόγησης)

Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Πιστοποίησης Προσώπων (Α’ φάσης αξιολόγησης)

Υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης

Προθεσμία μέχρι τις 4 Ιουλίου για την κατάθεση προγραμμάτων κατάρτισης των Παρόχων Κατάρτισης που έχουν ενταχθεί στα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α.

Οριστικό Μητρώο Παρόχων Πιστοποίησης Προσώπων (Α’ φάση)

Προθεσμία μέχρι τις 6 Ιουλίου για την κατάθεση προγραμμάτων κατάρτισης των Παρόχων Κατάρτισης που έχουν ενταχθεί στα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α. (Α’ φάση)

Οδηγίες για τους Παρόχους Κατάρτισης για την Εφαρμογή Υποχρεώσεων Επικοινωνίας και Προβολής Δράσεων Ελλάδα 2.0

Ανακοίνωση ολοκλήρωσης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων (Β` φάση) Παρόχων Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) των ΑΕΙ & Παρόχων Αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ. για ένταξη στο αντίστοιχο Μητρώο Παρόχων του έργου «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες»

Ολοκλήρωση διαδικασίας υποβολής αιτήσεων (Β` φάση) Παρόχων Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) των ΑΕΙ & Παρόχων Αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ. για ένταξη στο αντίστοιχο Μητρώο Παρόχων του έργου «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες»

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάρτιση Ωφελούμενων, ανέργων, μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Α.Ε.Ι. και αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. – «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες»

Δελτίο τύπου – Έναρξη αιτήσεων για κατάρτιση (27/07/2022 – 17:00) – «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες»

Συχνές ερωτήσεις (ωφελούμενοι) – «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες»

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων “νέας γενιάς” σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Ανακοίνωση συμπλήρωσης του Οριστικού Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των ΑΕΙ με την προσθήκη επιπλέον Παρόχων Κατάρτισης

Οριστικό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. Α.Ε.Ι.

Ανακοίνωση συμπλήρωσης του Προσωρινού Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης (Β’ φάσης) των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. για τη συμπλήρωση του Οριστικού Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης

Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.

Παράταση ολοκλήρωσης διαδικασίας υποβολής ενστάσεων (Β΄ φάση) Παρόχων Κατάρτισης Αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) για τη συμπλήρωση του Οριστικού Μητρώου Παρόχων

Οριστικό Μητρώο Παρόχων Αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. β’ φάσης

Επικαιροποιημένο Μητρώο Παρόχων Αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. (α’ και β’ φάσης)

Ανακοίνωση για Συμπλήρωση του Οριστικού Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. με την προσθήκη επιπλέον παρόχων κατάρτισης

Μητρώο Ωφελουμένων Α’ Φάσης

Δελτίο Τύπου – Ανάρτηση του Μητρώου Καταρτιζομένων για την Α’ Φάση

Ανακοίνωση – Ανάρτηση του Προσωρινού Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης Γ’ φάσης των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. για τη συμπλήρωση του αντίστοιχου Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης

Ανακοίνωση – Συμπλήρωση του Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. με την προσθήκη επιπλέον παρόχων κατάρτισης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της γ’ φάσης

Οριστικό Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης Γ’ φάσης των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. για τη συμπλήρωση του αντίστοιχου Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης

Ανακοίνωση ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. στις 2 Οκτωβρίου 2022 (Μητρώο Ωφελουμένων Β΄ φάσης)

Απόφαση Υποδιοικητή σχετικά με την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. στις 2 Οκτωβρίου 2022 (Μητρώο Ωφελουμένων Β΄ φάσης)

Ολοκληρώνεται στις 3 Οκτωβρίου 2022 η υποβολή αιτήσεων Παρόχων Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των ΑΕΙ & Παρόχων Αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) για ένταξη στο Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης

Ανάρτηση του Προσωρινού Μητρώου Παρόχων Κατάρτισης των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.(Δ’ φάσης) και των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των ΑΕΙ (Γ’ φάσης) για τη συμπλήρωση των αντίστοιχων Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης

Ανακοίνωση ολοκλήρωσης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ωφελουμένων Γ’ Φάσης στις 20/10/2022

Ανακοίνωση ολοκλήρωσης διαδικασίας κατάθεσης Προγραμμάτων Κατάρτισης Παρόχων Κατάρτισης των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. στις 20/10/2022

Ανάρτηση Μητρώου ωφελουμένων Γ’ Φάσης

Ανακοίνωση ολοκλήρωσης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ωφελουμένων Δ’ Φάσης στις 08/11/2022

Ανάρτηση Μητρώου καταρτιζομένων Δ’ Φάσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 30-49 ΕΤΩΝ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΛΑΔΩΝ ΑΙΧΜΗΣ

Θεματική ενότητα:

Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής.

Περιφέρειες:

✔  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
✔ Αττικής
✔ Βορείου Αιγαίου
✔ Δυτικής Ελλάδας
✔ Δυτικής Μακεδονίας
✔ Ηπείρου
✔ Θεσσαλίας
✔ Ιονίων Νήσων
✔ Κεντρικής Μακεδονίας
✔ Κρήτης
✔ Νοτίου Αιγαίου
✔ Πελοποννήσου
✔ Στερεάς Ελλάδας

Προϋπολογισμός: 48.780.000,00 €

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Υποδιεύθυνση ΙΙ – Δράσεων Τομέα Απασχόλησης (ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ), άρθρου 3 του Ν.4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α) (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως σήμερα) αναλαμβάνει την υλοποίηση της πράξης: «Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής», με κωδικό ΟΠΣ 5037981.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση”, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εμπίπτει στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», 4 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», και 5 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών στους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων:

✔ μεταποίησης / βιομηχανίας, κατασκευών,
✔ υγείας – πρόνοιας,
✔ τουρισμού και επισιτισμού

Η δράση εστιάζει στη δημιουργία μιας δομημένης πορείας των ανέργων προς την αγορά εργασίας μέσω:

✔ απόκτησης ή/και επικαιροποίησης /αναβάθμισης επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με δυνατότητα πιστοποίησής τους ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης. Στους κλάδους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι μεταποίησης/ βιομηχανίας, κατασκευών, υγείας – πρόνοιας και τουρισμού και επισιτισμού
✔ παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενίσχυση της προοπτικής μετάβασης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και περιλαμβάνει:

✔ παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής (4 συνεδρίες),
✔ παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας διακοσίων (200) ωρών σε ειδικότητες των ως άνω κλάδων αιχμής,
✔ πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, και
πρακτική άσκηση – on the job training – συνολικής διάρκειας τριακοσίων ογδόντα (380) ωρών.

Τις υπηρεσίες θεωρητικής κατάρτισης και επαγγελματικής συμβουλευτικής θα παρέχουν αδειοδοτημένοι πάροχοι κατάρτισης (Κέντρα Δια βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2) που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα πραγματοποιήσουν τη σύζευξη των ανέργων με τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης και θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης περιλαμβάνει τις ειδικότητες οι οποίες περιγράφονται στο συνημμένο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ της παρούσας.

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι ωφελούμενοι της Δράσης, δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης». Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 48.780.000,00 €.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 ωφελούμενοι.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και το φυσικό αντικείμενό της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/03/2022 και το οικονομικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΩ

Το πρόγραμμα κατάρτισης και Πιστοποίησης Επιστημόνων – Ελεύθερων Επαγγελματιών στοχεύει στην αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελούμενων με επιταγή κατάρτισης και μέσω της Ασύγχρονης Τηλεκατάρτισης, ενώ η υλοποίηση του γίνεται μέσω της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ E-SCHOOL συνεργάζεται με την πλατφόρμα : www.elearningclass.gr
Όσοι έχετε λάβει ήδη τους κωδικούς σας μπορείτε να εισέλθετε εδώ

Δικαιούχοι Προγράμματος
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι ακόλουθοι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες:
✔  Οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως
✔  Ιατροί όλων των ειδικοτήτων
✔  Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, καθώς και οι ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές
✔  Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων
✔  Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων
✔ Ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου

Εκπαιδευτικό Επίδομα & Πιστοποίηση
Το εκπαιδευτικό επίδομα του κάθε ωφελούμενου ανέρχεται στο ποσό των 600,00€, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος γίνεται και πιστοποίηση βάση των θεματικών ενοτήτων που οι ωφελούμενοι θα παρακολουθήσουν η οποία είναι προαιρετική.

Διάρκεια Προγράμματος & Θεματικές Ενότητες
100 ώρες μέσω της τηλεκατάρτισης στις Θεματικές Ενότητες:
1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO).
2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί.
3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία.
4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης περιόδου.
5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη.
6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS).
7. Διαχείριση έργων & Διαδικτυακή Συνεργασία.
8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον.
9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας.
10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing) με σύγχρονα εργαλεία και Mobile εφαρμογές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κάθε ενδιαφερόμενος εντάσσεται απευθείας στους δυνητικά δικαιούχους της Δράσης, ως εκ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας βάσει του κύριου ΚΑΔ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, όπως ορίζεται από το ΥΠΟΙΚ. Προκειμένου να συμμετέχει στην παρούσα δράση θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή σε αυτήν, επιλέγοντας υποχρεωτικά ανάμεσα στις εξής εναλλακτικές διαδικασίες:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α
(Έναρξη υποβολής 09/04/2020 έως 16/04/2020 και ώρα 23:59)

1. Να συμπληρώσει και να υποβάλει ο ίδιος σε ηλεκτρονική μορφή, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτει, στην ιστοσελίδα του έργου: https://elearning.yeka.gr. Εφίσταται η προσοχή των ενδιαφερόμενων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η «Ηλεκτρονική Αίτηση συμμετοχής επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής.
2. Να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

3. Να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
4. Να επιλέξει το αντικείμενο κατάρτισης που επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων
5. Να αποθηκεύσει το Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
6. Να στείλει ένα τυποποιημένο email στον ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ E-SCHOOL (info@e-sl.gr) έχοντας επισυνάψει τον παραπάνω ΚΩΔΙΚΟ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Β
(Έναρξη υποβολής 09/04/2020 έως 20/04/2020 και ώρα 15:00)
Να εξουσιοδοτήσει απευθείας τον ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ E-SCHOOL, προκειμένου αντί του ιδίου του παρέχοντα την εξουσιοδότηση, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του να πράξει τα εξής:
Α) να συμπληρώσει στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr), με τη χρήση των κωδικών taxisnet που ο ΕΚΠΑΙΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ E-SCHOOL διαθέτει ως επιχείρηση, τα ακόλουθα στοιχεία του ωφελούμενου:
1. το ΑΦΜ του ωφελούμενου, το επώνυμο, το όνομα και το κύριο ΚΑΔ που είναι ήδη ενταγμένος. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης θα αναλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων.
2. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζας), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.
3. στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
B) Να υποβάλλει το αντικείμενο κατάρτισης που ο ωφελούμενος επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων.
Γ) Να διαφυλάξει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της, κατά τα ως άνω αναφερόμενα.
Δ) Να χρησιμοποιήσει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) προκειμένου να προβεί απευθείας στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης.

Πώς θα πάρεις μέρος στο πρόγραμμα;
Ανεξάρτητα ποια από τις δύο παραπάνω διαδικασίες επιλέξεις, μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα στάδια.

VOUCHER ΤΠΕ

Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης στον κλάδο των ΤΠΕ σε 3.000 ανέργους νέους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 25-29 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης (εκτός πληροφορικής).

Σκοπός της δράσης είναι ο περιορισμός του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και περιλαμβάνει:

✔ παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής (δύο συνεδρίες),
✔ παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας τετρακοσίων (400) ωρών σε ειδικότητα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών,
✔ πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης και
✔ πρακτική άσκηση – on the job training – συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών.

Τις υπηρεσίες θεωρητικής κατάρτισης και επαγγελματικής συμβουλευτικής θα παρέχουν αδειοδοτημένοι πάροχοι κατάρτισης (Κέντρα Δια βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2) που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα πραγματοποιήσουν τη σύζευξη των ανέργων με τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης και θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον αρμόδιο φορέα να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες ή από εταιρείες Λογισμικού, οι οποίες παρέχουν σχετικές Πιστοποιήσεις.

Η θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης περιλαμβάνει τις ακόλουθες ειδικότητες:

? Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
? Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών
? Προγραμματιστής βάσεων δεδομένων

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι ωφελούμενοι της Δράσης, δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης». Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 17.537.600,00 €.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 3.000 ωφελούμενοι.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και το φυσικό αντικείμενό της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και το οικονομικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ 29-64 ΕΤΩΝ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΙΧΜΗΣ (VOUCHER 29-64)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΩ

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Υποδιεύθυνση ΙΙ – Δράσεων Τομέα Απασχόλησης (ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ), ενεργώντας ως Δικαιούχος ανακοίνωσε την έναρξη της υλοποίησης της δράσης, με τίτλο «Κατάρτιση και πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής».

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση”, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΔΡΑΣΗ Η δράση «VOUCHER 29-64», δίνει τη δυνατότητα σε 23.000 άνεργους δικαιούχους από 29 έως 64 ετών, να μετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών, σε 60 ειδικότητες 10  αναπτυσσόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας
  • Πρακτική άσκηση 500 ωρών σε επιχειρήσεις κλάδων αιχμής, όπως:  Εμπόριο, Logistics(αποθήκευση-μεταφορές), Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής για την επιλογή ειδικότητας κατάρτισης-πιστοποίησης προσόντων, τοποθέτησης σε επιχείρηση πρακτικής και υποστήριξη της πρόσληψης μετά την ολοκλήρωση
  • Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της δράσης
  • Εκπαιδευτικό επίδομα 2.600 €, θα λάβουν οι δικαιούχοι άνεργοι με την ολοκλήρωση της θεωρητικής και πρακτικής άσκησης

Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, θα υπάρχει δυνατότητα για: 6μηνη Απασχόληση, πρόσληψη με ένσημα, σε επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης. Η ενεργοποίηση της επιταγής γίνεται σε δύο διαδοχικές φάσεις:
α) με τον προγραμματισμό της πρώτης (1ης) ατομικής συνεδρίας
β) με την ηλεκτρονική υποβολή στην ειδική ιστοσελίδα της υπογεγραμμένης σύμβασης μεταξύ του καταρτιζόμενου, του παρόχου κατάρτισης (ΚΕΚ) και της επιχείρησης πρακτικής άσκησης, από τον πάροχο κατάρτισης (ΚΕΚ).

Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής κατάρτισης, οφείλει εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος για την ενεργοποίηση της επιταγής να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί για να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο της παρούσας δράσης Voucher 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής και να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την προκήρυξη. Κάθε ωφελούμενος δεν επιτρέπεται να συνάψει συμβάσεις με περισσότερους του ενός παρόχου κατάρτισης συγχρόνως. Αν είσαι επιτυχόντας στο πρόγραμμα Voucher 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας. Εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας ενημερώσει για το πρόγραμμα και τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης.

VOUCHER ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2016

ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Η Πράξη αφορά στην παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε 8.000 ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους έως 29 ετών, και ειδικότερα, η παρούσα πρόσκληση Β’ κύκλου, αφορά σε 6.650 ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους, οι οποίες (υπηρεσίες) περιλαμβάνουν:
α) θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών,
β) πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας, συνολικής διάρκειας 420 ωρών, σε 2 φάσεις (α’ φάση: 200 ώρες θα αφορούν στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του ωφελούμενου-καταρτιζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης και β’ φάση: 220 ώρες, θα αφορούν σε δεξιότητες που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης πρακτικής άσκησης ). Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης στο σύνολό της (α’ και β’ φάση) δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.
γ) υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων από το ΙΝ.ΣΕΤΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρτιση που αφορούν: i) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών/δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ii) στην τοποθέτηση του ωφελούμενου στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης,Η Πράξη θα ακολουθήσει το σύστημα των Επιταγών Εισόδου στην αγορά εργασίας και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (training vouchers) που καθιερώνεται στο άρθρο 2 της με αρ. 1.5188/οικ 3.966/15.4.2011 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ για το ΕΣΔΕΚ και αφορά στην παροχή και διαχείριση υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, και προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από τους παρόχους κατάρτισης που είναι μέλη του Μητρώου Παρόχων της οικείας Πρόσκλησης προς τους ωφελούμενους, σύμφωνα με προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών.

Η Πράξη εντάχθηκε στο νέο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΚΤ και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων. Η Πράξη εμπίπτει στο Θεματικό Στόχο με κωδικό 08: “Προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων”, Επενδυτική Προτεραιότητα 8.2 ΠΑΝ « Βιώσιμη ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων (ΠΑΝ), ειδικότερα για αυτούς που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νέων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και των νέων από περιθωριοποιημένες κοινότητες, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης της «Εγγύησης για τη νεολαία»» και Ειδικούς Στόχους i) “Αύξηση της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης και βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων NEETS (εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) ηλικίας 15 έως 24 ετών” και ii) Αύξηση της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης και βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων NEETS (εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) ηλικίας 25 έως 29 ετών.

Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ενδεικτικά δε αναφέρονται ως τέτοιες, οι: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρίνων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του Σ.Ε.Τ.Ε., στις οποίες δεν συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα το ελληνικό δημόσιο και οι οποίες για την πρόσληψη του προσωπικού τους δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν.2190/1994 όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης, στο πλαίσιο της πράξης θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα πιστοποίησης των προσόντων των ωφελουμένων για 7 βασικές ειδικότητες, όπως αυτές περιγράφονται στο κεφάλαιο 4.1 της πρόσκλησης, και επαγγελματικά περιγράμματα, το οποίο θα διενεργήσουν Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και διεθνώς και οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι, σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024 (από Εθνικούς ή Διεθνείς Φορείς) ή άλλα αναγνωρισμένα Διεθνή πρότυπα προκειμένου να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν σύμφωνα με την παρούσα, στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας.
Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Το φυσικό αντικείμενο των προγραμμάτων κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/10/2017.
Συνολικά στον Β’ Κύκλο αυτής της πράξης αναμένεται να ωφεληθούν 6.650 άνεργοι νέοι έως 29 ετών, εκ των οποίων: 994 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και 5.656 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: Αφορά στην οικονομική αξία ποσού 670€ (αντιστοιχεί στις ανωτέρω υπηρεσίες των Παρόχων), το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και εποπτεία και παρακολούθηση πρακτικής) καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές (6,45%) των επιδομάτων των ωφελουμένων (θεωρία και πρακτική).
Εκπαιδευτικό Επίδομα:Περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται ως εξής: α) Για μεν τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ 2.458€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.058€ συνολικά, αντιστοιχούν στο επίδομα πρακτικής άσκησης (980€ για την α΄ φάση και 1.078 € για την β΄ φάση), β) για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 2.248 € (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 1.848 € συνολικά, στο επίδομα πρακτικής άσκησης (880€ για την α΄ φάση και 968€ για την β΄ φάση). Στο ως άνω εκπαιδευτικό επίδομα έχει ληφθεί υπόψη και η κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των ωφελουμένων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από 11/03/2016 και λήγει την 10/04/2016 και ώρα 24:00.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. (2015)

voucher aei teiΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ E-SCHOOL, συμμετέχει ενεργά σε μια νέα δράση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης & πρόνοιας, με στόχο την απασχόληση και κατάρτιση νέων από 18 έως 29 ετών, και παράλληλα την ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων.

« Επιταγή Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», η οποία εφαρμόζεται από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Παιδείας,»Η Δράση αποσκοπεί στην βελτίωση των προσόντων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων αποφοίτων Παν/μίων / ΤΕΙ με στόχο την διευκόλυνση της ένταξής τους στην αγορά εργασίας και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μια διαδικασία που πραγματοποιείται με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.Η δράση αφορά 7000 άνεργους απόφοιτους ΑΕΙ / ΤΕΙ έως 29 ετών εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ των παρακάτω περιφερειών
  • Αν. Μακεδονία – Θράκη
  • Θεσσαλία
  • Ήπειρος
  • Ιόνια Νησιά
  • Δυτική Ελλάδα
  • Πελοπόννησος
  • Βόρειο Αιγαίο
  • Κρήτη

και παρέχει στους ωφελούμενους:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 4 εβδομάδων

Τα θεματικά αντικείμενα, τα οποία έχουν στόχο την απόκτηση ή την βελτίωση των οριζόντιων γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων, αφορούν τις εξής θεματολογίες:

Οργάνωση & Λειτουργία επιχειρήσεων – Η έννοια της ποιότητας και της καινοτομίας στη σύγχρονη επιχείρηση, Επικοινωνία – επαγγελματική συμπεριφορά – διαχείριση ερωτήσεων, παραπόνων, απαιτήσεων – χειρισμός αντιρρήσεων, Βασική επαγγελματική (ξενόγλωσση) ορολογία – Διαχείριση του εργασιακού χρόνου (time management) – ομαδική συνεργασία (team work), Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία, Βασικές αρχές εργατικού δικαίου, Προετοιμασία του εκπαιδευόμενου για την αγορά εργασίας, Χρήση εφαρμογών Η/Υ (δυνατότητα πραγματοποίησης τμημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης)

  • Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις το ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 2,5 μηνών
  • Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης από ομάδα εξειδικευμένων και πιστοποιημένων συμβούλων
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Εκπαιδευτικό επίδομα 2.400 ευρώ

VOUCHER PAROUSIASI 06


Κριτήρια επιλογής ωφελούμενων:

1. Βαθμός Κτήσης Πτυχίου
2. Ηλικία Υποψηφίου
3. Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (Διαχ/κό έτος 2013)
4. Χρόνος ανεργίας

ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (2015)

foitites1Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ E-SCHOOL, συμμετέχει ενεργά σε μια νέα δράση με στόχο την απασχόληση και κατάρτιση νέων από 18 έως 29 ετών, και παράλληλα την ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων. Ανακοινώθηκε η υλοποίηση της νέας δράσης με τίτλο «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ» από το ΙΝΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ (συνδικαιούχοι φορείς).

Σκοπός:
Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ενδεικτικά δε αναφέρονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρίνων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του Σ.Ε.Τ.Ε.

VOUCHER PAROUSIASI 03


Ωφελούμενοι (ομάδα στόχος):

limni2

  • Άνεργοι ηλικίας 18 ετών μέχρι 29 ετών.
  • 1100 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ
  • 6900 θα είναι απόφοιτ
  • οι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας

Η Δράση περιλαμβάνει:

  • Εκπαιδευτικό Επίδομα Καταρτιζομένου:Πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης 80 ωρών
  • Πρακτική άσκηση 420 ωρών σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
  • Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων
  • Πιστοποίηση γνώσεων σε 7 ειδικότητες
  • ΑΕΙ / ΤΕΙ : Συνολικό επίδομα: 2.458,00€ (σε τρείς φάσεις: 400 + 980 + 1078)
  • Δ/βάθμια/ΙΕΚ: Συνολικό επίδομα: 2.248,00€ (σε τρείς φάσεις: 400 + 880 + 968

limni1

Κριτήρια Μοριοδότησης ΑΕΙ – ΤΕΙ:

  1. Ετήσιο Φορολογητέο Εισόδημα 2014
  2. Βαθμός Πτυχίου
  3. Μεταπτυχιακό στον Τουρισμό – Μεταπτυχιακό
  4. Ξένη Γλώσσα
  5. Δεύτερη ξένη γλώσσα
  6. Διάρκεια συνεχόμενης Ανεργίας
  7. Μη συμμετοχή σε προηγούμενο Voucher Τουρισμού
  8. Κριτήρια Μοριοδότησης Δ/ΒΑΘΜΙΑ – Μεταδευτεροβάθμια:
  9. Ετήσιο Φορολογητέο Εισόδημα 2014
  10. Ηλικία
  11. Απόφοιτος Τουριστικής σχολής

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από 02/07/2015 και λήγει την 30/07/2015.

VOUCHER ΑΝΕΡΓΩΝ 25-29 ετών (2014)

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης EDUCATION STUDIES LEARNING (πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ), συμμετέχει ενεργά σε μια νέα δράση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης & πρόνοιας, με στόχο την απασχόληση και κατάρτιση νέων από 25 έως 29 ετών, και παράλληλα την ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων.

“Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας”

Σκοπός της Δράσης:

Η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Η Δράση αφορά 30.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών:

  • 12.000 Απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ – Παν/μιων Εξωτερικού)
  • 18.000 Απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας & Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου, Λυκείου, ΙΕΚ)
και περιλαμβάνει:
  • 13-14 μέρες (80 ώρες) κατάρτιση σύμφωνα με τις επαγγελματικές σου προτιμήσεις και επιλογές
  • 3 μήνες (450 ώρες) απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
  • 2.550€ αμοιβή για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ
  • 2.280€ αμοιβή για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας & Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Τμηματική καταβολή αμοιβής καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος
  • Δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης με το κίνητρο της επιχορήγησης της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring

VOUCHER PAROUSIASI 01


Απαραίτητα κριτήρια:

Α. «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ»

  1. Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ιδρύματος εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ
  2. Ηλικίας 25-29 (1.1.1985 έως και 31.12.1989)
  3. Κάτοχοι δελτίου ανεργίας σε ισχύ
  4. Συμπληρωμένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης ΟΑΕΔ και συμφωνία σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  5. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Β. «Απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

  1. Κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών
  2. Ηλικίας 25-29 (1.1.1985 έως και 31.12.1989)
  3. Κάτοχοι δελτίου ανεργίας σε ισχύ
  4. Συμπληρωμένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης ΟΑΕΔ και συμφωνία σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  5. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Κριτήρια μοριοδότησης:

  1. Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας
  2. Το συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό οικονομικού έτους 2014 (εισοδήματα 2013)
  3. Εκπαιδευτικό επίπεδο (μόνο για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Υποβολή αιτήσεων έως και 18/09/2014

VOUCHER ΑΝΕΡΓΩΝ 18-24 ετών (2014)

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης EDUCATION STUDIES LEARNING (πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ), συμμετέχει ενεργά σε μια νέα δράση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης & πρόνοιας, με στόχο την απασχόληση και κατάρτιση νέων από 18 έως 29 ετών, και παράλληλα την ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων.

“Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας”

Σκοπός της Δράσης:

Η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Η Δράση αφορά 12.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών:

  • 3.000 Απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ – Παν/μιων Εξωτερικού)
  • 9.000 Απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας & Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου, Λυκείου, ΙΕΚ)
και περιλαμβάνει:

  • 15-20 μέρες (80-120 ώρες) κατάρτιση σύμφωνα με τις επαγγελματικές σου προτιμήσεις και επιλογές
  • 2-3 μήνες (380-420 ώρες) απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
  • 2.410€ αμοιβή για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ
  • 2.240€ αμοιβή για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας & Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Τμηματική καταβολή αμοιβής καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος
  • Δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης με το κίνητρο της επιχορήγησης της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring

VOUCHER PAROUSIASI 04


Απαραίτητα κριτήρια:

Α. «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ»

  1. Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ιδρύματος εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ
  2. Ηλικίας 18-24(1.1.1990 έως και 31.12.1996)
  3. Κάτοχοι δελτίου ανεργίας σε ισχύ
  4. Συμπληρωμένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης ΟΑΕΔ και συμφωνία σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  5. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Β. «Απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

  1. Κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών
  2. Ηλικίας 18-24(1.1.1990 έως και 31.12.1996)
  3. Κάτοχοι δελτίου ανεργίας σε ισχύ
  4. Συμπληρωμένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης ΟΑΕΔ και συμφωνία σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  5. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Κριτήρια μοριοδότησης:

  1. Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας
  2. Το συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό οικονομικού έτους 2014 (εισοδήματα 2013)
  3. Εκπαιδευτικό επίπεδο (μόνο για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Υποβολή αιτήσεων έως και 24/09/2014

VOUCHER ΥΓΕΙΑΣ (2014)

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
igeia
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΟ ΕΘΝΙΚO ΔIΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το E-SCHOOL σας ενημερώνει για το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και αφορά 1.200 ανέργους από το χώρο της περίθαλψης.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: Από 22/07/2014 έως 28/07/2014

Η δράση περιλαμβάνει:
• 1200 ώρες κατάρτισης (240 ώρες θεωρητικής κατάρτισης, 960 ώρες πρακτικής άσκησης σε ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ του ΠΕΔΥ (ΝΜΥ και ΤΜΥ))
• Συνολικό επίδομα 7800 ευρώ

Στόχος του προγράμματος:
To πρόγραμμα θα διαρκέσει 1.200 ώρες και έχει ως στόχο τη θεωρητική και επαγγελματική πρακτική άσκηση για νέους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ των παρακάτω ειδικοτήτων:

  • ΠΕ-ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
  • ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (OIKONOMOΛOΓOI)
  • ΠΕ-ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
  • ΠΕ-ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ
  • ΤΕ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

Σημαντικό ρόλο για την επιλογή σας αποτελεί η χρονική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας.


Από την επίσημη σελίδα: «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» (VOUCHER.GOV.GR)

healthvoucher

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.), του Υπουργείου Υγείας, ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α), αναλαμβάνει την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Κατάρτιση ανέργων σε θέματα μεταρρύθμισης για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας».

Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σκοπός της δράσης είναι η υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ-ΤΕ Nοσηλευτών, ΠΕ Οικονομικού(οικονομολόγοι), ΠΕ-ΤΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ-ΤΕ Πληροφορικής, και ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, Ραδιολόγων-Ακτινολόγων, Διοίκησης μονάδων Υγείας και Μαιευτικής σε θέματα μεταρρυθμίσεων για την υγεία και το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 240 ωρών
  • Πρακτική άσκηση σε Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ διάρκειας 960 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 7 μήνες.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, που αφορούν

α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας,
β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου από τον πάροχο κατάρτισης στον τόπο της πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας. Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική). Το φυσικό αντικείμενο των προγραμμάτων κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/09/2015 Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης μπορεί να ανέλθει σε 14.400.000,00 ευρώ και κατανέμεται στις κατηγορίες Περιφερειών ως εξής: το ποσό των 6.032.160,00€ θα διατεθεί στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, το ποσό των 6.904.800,00€ θα διατεθεί στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και το ποσό των 1.463.040,00€ θα διατεθεί στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στις αποφάσεις ένταξης των πράξεων.
Ο συνολικός αριθμός των δυνητικά ωφελουμένων είναι 1.200 άτομα και είναι άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισοδύναμου ιδρύματος.

logo igeias

ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟY ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (2013)

epiragi1Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης EDUCATION STUDIES LEARNING (πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ), συμμετέχει ενεργά σε μια νέα δράση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης & πρόνοιας, με στόχο την απασχόληση και κατάρτιση νέων από 18 έως 29 ετών, και παράλληλα την ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα αφορά:
α) Ανέργους, απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ ανέργους ή εγγεγραμμένους σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/Ενώσεις.

Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει επιταγή (Voucher) κατάρτισης και απασχόλησης σε 35.000 ανέργους (εκ των οποίων 15.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 20.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Η εκπαίδευσή τους θα γίνει σε πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και στη συνέχεια η πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, διότι καλούνται τα κέντρα δια βίου μάθησης που θα παρέχουν την εκπαίδευση, να καταρτίσουν τους νέους ανέργους ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους καταρτιζόμενους να αποδείξουν τις ικανότητές τους, με προοπτική την συνέχιση της πρόσληψής τους και μετά από τους 5 μήνες της πρακτικής άσκησης.

Επιδοτούμενη κατάρτιση για 80 ώρες σε:

  • Απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ με επιδότηση 400€.
  • Απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με επιδότηση 400€.

Επιδοτούμενη απασχόλησηγια 5 μήνες (500 ώρες) σε:

  • Απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ έως 29 ετών με αμοιβή 2.300€.
  • Απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 18 έως 29 ετών με αμοιβή 2.000€.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πληροφοριακό σύστημα αρχίζει από 15-04-2013 έως και 20-05-2013 (ώρα 24:00).
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων η ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής.

Καθοδήγηση / Συμβουλευτική
Εποπτεία της πρακτικής άσκησης του ωφελούμενου, συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγησή του από εξειδικευμένα στελέχη του παρόχου κατάρτισης.

logo eye
ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Αξίζει πραγματικά όλες οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν, καθώς με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, εξασφαλίζουν:
5μηνη επιδοτούμενη απασχόληση νέων μέχρι 29 ετών, απόφοιτων ΑΕΙ/ΤΕΙ, υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ιατροφαρμακευτική και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη αυτών, έναντι κινδύνου, ατυχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Η εργασία στην επιχείρησή τους, θα παρέχεται με τη μορφή δωρεάν πρακτικής άσκησης, ενώ με την ολοκλήρωσή της, εφόσον προσληφθεί κάποιος ή κάποιοι από τους ασκούμενους, η επιχείρηση δικαιούται επιχορήγηση οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης. Διευκρινίζεται ότι καμία δέσμευση δεν υπάρχει για την οποιαδήποτε πρόσληψη.
Ο αριθμός των καταρτιζόμενων που μπορεί η επιχείρηση να απασχολήσει ταυτόχρονα, καθορίζεται σε αντιστοιχία με τον αριθμό των απασχολούμενων της επιχείρησης και είναι κατ’ ανώτατο όριο σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Δικαιολογητικά που θα κατατεθούν

Α. Απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ

  • Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται ο βαθμός και η ημερομηνία κτήσης του. (διαφορετικά να συνοδεύεται από άλλο επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίου/ τεχνολογικού ιδρύματος στο οποίο θα αναγράφεται η σχετική πληροφορία) ή Επικυρωμένο αντίγραφο βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο τυχόν μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού καλής γνώσης ξένης γλώσσας εφόσον υπάρχει, εάν δεν υπάρχει δεν είναι λόγος αποκλεισμού αλλά η ύπαρξη του δίνει επιπλέων βαθμολογία.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας ατομικό ή οικογενειακό του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα 2011).

Λοιπά δικαιολογητικά

  • Φωτοτυπία ταυτότητας
  • Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας
  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου Τράπεζας για IBAN
  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου ασθενείας για ΑΜΚΑ
  • Επιπρόσθετα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 2.1 Α, καταθέτουν και τα κάτωθι δικαιολογητικά :
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο βεβαίωσης εγγραφής στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο/ Ένωσης όπου ανήκουν.

Β. Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • Επικυρωμένο αντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας ατομικό ή οικογενειακό του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα 2011).

Λοιπά δικαιολογητικά

  • Φωτοτυπία ταυτότητας
  • Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας
  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου Τράπεζας για IBAN
  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου ασθενείας για ΑΜΚΑ
  • Φωτοτυπία απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (2013)

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΜΑΚΡΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

limni1Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας έχει καλέσει τον ΣΕΤΕ ως θεσμικό κοινωνικό εταίρο για την υλοποίηση του προγράμματος “Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών”.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην παροχή σε 10.000 άνεργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων / ΤΕΙ και απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες.
  • Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:Ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α), αναλαμβάνουν την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών».Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ενδεικτικά δε αναφέρονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του ΣΕΤΕ.Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών.
  • Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης και τους Συνδικαιούχους πριν και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης (θεωρητικής και πρακτικής), που αφορούν ενδεικτικά: α) υπηρεσίες από πλευράς συνδικαιούχων – στη διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, β) υπηρεσίες από πλευράς παρόχων κατάρτισης -, στην κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, στην τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής και γ) σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για την μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτηση του στην επιχείρηση πρακτικής.
  • Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας.

limni2Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική). Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 10.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων: 2.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ 8.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: Αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.100€ (αντιστοιχεί στις ανωτέρω υπηρεσίες των Παρόχων (σημεία β, γ), το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει παράσχει επιπρόσθετες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης από τις αρχικές, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν με επιτυχία στην υπογραφή σύμβασης εργασίας του καταρτιζομένου.

Εκπαιδευτικό Επίδομα: Περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε: α) 2.700€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης, β) 2.400€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από 10/05/2013 και λήγει την 27/5/2013 και ώρα 24.00.